Dream Theater Best of

Dream Theaters bästa låtar enligt Krull.Spotifylista finns här: https://open.spotify.com/playlist/312QEqYnjXI5pnw39sLkKd?si=fKhaq7BYSzK12RIk21JcMQ


Regler: 

Max tre låtar per album.

Minst en låt per album.

Ordning=Valfri...

1. Låt: False Awakening Suite

Skiva: Dream Theater 

Årtal: 2013

Kommentar: Fantastisk, episk(det ordet kan man inte använda nog ofta) introduktion till denna underskattade platta. False Awakening Suite klockar in på 2:42 vilket i Dream Theatermått mätt är kort som tusan. Introt mynnar ut i "The Enemy Inside" som är en catchy låt med singelpotential åtminstone för Dream Theater. Jag kommer inte ihåg, men skulle inte förvåna mig om denna låt släpptes som någon sorts singel eller så inför albumsläppet. "The Looking Glass" och "Surrender to reason" är ännu en flirt till Rush. Framförallt den andra av de två Rush-flirterna mynnar ut i en bra låt. "Along For the Ride" är också en fin låt, men inte Best of-material. Jag vet inte om det bör adresseras, men är inte produktionen rätt kass? -Vrid allt till 11, ta bort basen och ska vi inte ha lite Metallica-feel över trumljudet? Eller var det bara nåt jag läste och inte kan stå för själv? Förmodligen så...


2. Låt: Strange Deja Vu

Skiva: Metropolis, Pt. 2: Scenes from a memory

Årtal: 1998

3. Låt: The Glass Prison

Skiva: Six Degrees of Inner Turbulence

Årtal: 2002

Kommentar: Enligt många fanns är detta deras sista bra skiva. Jag har under många år tyckt att den är lite överskattad, men inser nu när jag analyserar den att den absolut hör till deras bästa plattor. 


4. Låt: Another Day

Skiva: Images & Words

Årtal: 1992

Kommentar: Min vän Henrik är och förblir ett geni på många sätt och vis. Han är en sån där människa som blir bra på allt han vill. Hjärnviljan är liksom medfödd. Han är med andra ord en snubbe jag avundas grovt. En sak han var sjukligt duktig på var gitarr. Han spelade så mycket gitarr att armen blev trasig(han fick stränga order att vila armen, annars skulle den typ ramla av). Ville man "leka" med Henrik kunde en inte ringa och förvänta sig att han sedan skulle dyka upp på avtalad tid. Han kunde gärna fastna med gitarren några timmar och blev på så sätt nåt rådjävulskt bra på att lira yxa. Jag glömmer aldrig när han spelade upp "Another Day" från Dream Theaters purfärska album från VHS:en som han just hade bandat av senaste Headbangers Ball på. Fasen vilka musiker där fanns tänkte jag. Henke hade givetvis redan lärt sig solot (och resten av låten för den delen) och spelade glatt upp den på sin gura (Petrucci-signatur-gitarren hade han inte fått än dock).


5. Låt: Hell's Kitchen

Skiva: Falling into Infinity

Årtal: 1997

Kommentar: En låt som lätt glöms bort eftersom den (i Dream Theatermått mätt) är ganska kort. Den är dessutom instrumental och blir nästan till ett mellanspel mellan två låtar, men sanningen är att det är ett av Dream Theaters allra bästa spår, åtminstone på denna skivan. Den hade förmodligen varit ett intro till "Lines in the sand" om inte skivbolaget sagt annorlunda. Eller vad vet jag?


6. Låt: Scarred

Skiva: Awake

Årtal: 1994

Kommentar: Julen 1994 fick jag Dream Theaters nya platta "Awake" av min käre bror. Jag fattade ingenting av skivan och ändå spelade jag den exakt hela julen. Gissningsvis blev min släkt helt galen, men det är i varje fall ett minne som etsat sig fast hos mig. 6 o'clock in the christmas morning...


7. Låt: Stream of Conciousness

Skiva: Train of Thought

Årtal: 2003

Kommentar: Train of Thought är en av de skivor jag tycker minst om. Dream Theater sämsta sida är när de ska härma/visa sina influenser lite för tydligt. På denna skiva är det den hårdare stilen som efterhärmas. Band jag tänker på är bland annat Metallica och på senare album band som Slipknot, Muse, Meshuggah, Korn osv. Denna låt är dock riktigt bra.


8. Låt: Erotomania

Skiva: Awake

Årtal: 1994

Kommentar: Badabadabadabadabaa Badabadabadabadabaa Badabadabadabadabaa Badabadabadabadabaa...Ba, ba,da, ba, ba, da, do, bo, di, bi, di bi, dibi. Nej, jag har inte drabbats åt någon åkomma i hjärnbarken. Erotomania är instrumentell, men kräver såklart att en kan hela "texten" ändå så att en kan sjunga med!


9. Låt: The Count of Tuscany

Skiva: Black Clouds & Silver Linings 

Årtal: 2009

Kommentar: "The Count of Tuscany" kändes rätt så given i förväg, men jag trodde faktiskt att fler än en låt skulle leta sig in på Best of-listan. "Black Clouds & Silver Linings" låg nog högre ratad i mitt minne. "The Best of Times"-versen är på tal om inget så sjukt mycket Rush att jag inte vet vart jag ska ta vägen...


10. Låt: Learning to Live

Skiva: Once in a Livetime

Årtal: 1998

11. Låt: Breaking All Illusions

Skiva: A Dramatic Turn of Events

Årtal: 2011

Kommentar: Halvvägs in i skivan är det som om Dream Theater vaknar till. "Bridges in the Sky" börjar med en Shaman som strupsjunger/gastar. Det övergår i klassisk hårdare DT med bra brygga och bra refräng. Är det bara jag eller sjunger James Labrie sjukt bra på den här plattan? Dream Theaters Nu-Metal-dagar är över. Några säger att det beror på att Portnoy lämnat bandet. Vad vet jag? Plattan fortsätter med fantastiska "Outcry" och avslutas med "Breaking All Illusions" och "Beneath the Surface".


12. Låt: Pull me Under

Skiva: Images & Words

Årtal: 1992

Kommentar: När jag var barn/ungdom lyssnade vi sönder våra skivor. Jag nötte på riktigt sönder min Ozzmosisskiva. En lyssnade tills varenda ton blödde ur kroppen. Det fanns liksom inte ett endaste litet parti på skivan som vi inte kunde utantill, bak- och framifrån. "Images & Words" var en sådan platta och därför blir det också helt otroligt svårt, om inte säga omöjligt att välja vilka låtar som ska vara med på en Best of med Dream Theater. Låtarna sitter så att säga lite för nära kroppspulsådern. Rycker man en låt från listan så är risken stor att man blöder en stor pöl, i formen av ett hjärta.


13. Låt: Repentance

Skiva: Systematic Chaos 

Årtal: 2007

Kommentar: Kanske Dream Theaters sämsta skiva. Jag blir nästintill sur när jag tänker på hur dåliga vissa av låtarna är. Här kommer influenserna (Nu-metal suck/sigh) in igen. Muse, Korn, Metallica hörs tydligt bland de sämsta av låtarna. Undvik "Constant Motion", "The Dark Eternal Night", "Prophets of war" och "Forsaken". Precis som vanligt har dock Dream Theater några bra spår och i slutändan blev det faktiskt ganska svårt att välja låt till Best of-listan från denna skiva. Valet stod mellan "In the Presence of Enemies Part I" och II och "Repentance". Tur att det finns livealbum...


14. Låt: Space-Dye Vest

Skiva: Awake

Årtal: 1994

Kommentar: Vackraste låten Dream theater skapat. Awake är en av Dream Theaters bästa plattor och det var svårt att lämna ute alla de grymma låtar som finns på plattan...


15. Låt: Enigma Machine

Skiva: Dream Theater

Årtal: 2013

Kommentar: Dream Theater gör det igen. En fantastisk instrumentell låt, där framförallt Petrucci och Rudess får visa sin skicklighet. 6 minuter geni, även om Manginis robotmaskineri kunde fått vara lite svängigare.
16. Låt: Metropolis -Part 1: The Miracle and the SleeperSkiva: Images & WordsÅrtal: 1992Kommentar: Choosing three songs from this album still leaves three or four of my favourite Dream Theater songs out of this Best of-list. This song however, needs to be here. Vetitusan varför jag skrev på engelska här, men det var väl förmodligen för att jag var så sjukt trött och då blir jag förvirrad. Nåväl, det får stå kvar...lol.


17. Låt: A Change of Seasons

Skiva: A Change of Seasons

Årtal: 1995

Kommentar: Det är inte jättesvårt att välja låt på denna skiva eftersom den består av en episk Dream Theater-låt plus en massa covers. Denna låt går inte av för hackor...Denna låt är den första som Derek Sherinian spelar efter förra keyboardisten Kevin Moore hade lämnat Dream Theater. Texten handlar om Mike Portnoys mammas tragiska död som skedde på grund av att piloten i planet hon åkte med plötsligt kraschade efter att piloten hade drabbats av en hjärtattack.


18. Låt: Afterlife

Skiva: When Dream and Day Unite

Årtal: 1989

Kommentar: Debutplattan med Dream Theater som spelade in innan James Labries intåg i DT. Här sjunger Charlie Dominici och även om han har en bra röst gjorde nog Dream theater rätt som bytte ut honom. Låten "Ytsejam" vare länge med och nosade på platsen till Best Of-listan, men föll på målsnöret då den 80talsdoftande refrängen på Afterlife blev för mycket att motstå.


19. Låt: Barstool Warrior

Skiva: Distance Over Time

Årtal: 2019

Kommentar: Metallen är tillbaka. Efter eposet "The Astonishing" ville Dream Theater visa att de kan spela metal igen. Det passar inte alls mig även om lägstanivån precis som vanligt är relativt låg. Inget av de första tre spåren passar mig och Metallica-pastichen i " Fall Into the Light" blir väl påtaglig. Varför inte bara göra den musik ni gör bäst? 4:e spåret "Barstool Warrior" är nog min favorit och här låter allt som det ska. Det känns nästan som om låten är skriven till de gamla fansen.


20. Låt: The Dance of Eternity

Skiva: Live Scenes from New York

Årtal: 2001

Kommentar: På omslaget till denna skiva står the Twin Towers i brand. Skivan släpptes 9/11 2001. Skivan blev givetvis indragen rätt så fort...


21. Låt: Instrumedley

Skiva: Live at Budokan

Årtal: 2004

Kommentar: Ett gött hopplock av låtar, ända tillbaka från första plattan (YTSE jam) fram till 2004). De instrumentala bitarna på Dream Theater-konserter är alltid bra.
22. Låt: About to Crash (Reprise)

Skiva: Six Degrees of Inner Turbulence

Årtal: 2002

Kommentar: Skivan är indelad i två delar kan man säga. Cd 1 är mer som en "normal" Dream Theaterskiva, medan Cd 2 är uppbyggd som ett enda (förvisso upphackat) spår (Six Degrees of Inner Turbulence). Fans kanske tycker att man inte ska stycka upp denna låt och ha med en del från den i en Best of, men det skiter jag ärligt talat i. Det är tusan i mig inte speciellt lätt att välja ut låtar utan att sakna minst ett par stycken på varje skiva...Cd 2 handlar i varje fall om sex stycken personer med mentala sjukdomar där Portnoy och Petrucci skrev tre stycken berättelser var. Låtarna behandlar bland annat bipolaritet, posttraumatisk stressyndrom, schizofreni och asperger.


23. Låt: Dystopian Overture

Skiva: The Astonishing

Årtal: 2016

Kommentar: Satan vilken episk skiva vi ska göra, tänkt de. Den ska vara toklång, även för att vara Dream Theater, tänkte de. Alla fans kommer tycka det är råballt, tänkte de. Sanningen är den att jag faktiskt aldrig lyckats ta mig igenom hela skivan i ett svep. Det måste jag faktiskt göra någon gång. Eller måste jag verkligen det? Nåväl. Skivjäveln är 2.5 timmar lång. Två och en halv!!! timme lång. Men, tänker ni. Inte orkade han väl med att lyssna igenom hela skivan för att göra denna lista? Tänk igen, gott folk. Det orkade han! I varje fall nästan...lol.


24. Låt: Lines in the sand

Skiva: Falling into Infinity 

Årtal: 1997

Kommentar: Många undrar sig vad som flög i Dream Theater på denna skivan? Förmodligen är det så att skivbolaget ville ha något radiovänligt. Något som kunde slå. Resultatet hörs på denna skivan. Denna skiva (och några till) blev soundtracket till mitt knarkande av CM (Championship manager), där man ska styra sin favoritklubb till titlar i fotboll. För egen del var det bara engelska fotboll, eftersom det var där mitt favoritlag huserade (Newcastle). Eftersom vi spelade våra skivor sönder och samman så är detta en av de skivor som jag kan utantill, in och ut. Gästsångare är King's X ståtlige basist och sångare Doug Pinnick.


25. Låt: Overture 1928

Skiva: Metropolis, Pt. 2: Scenes from a memory

Årtal: 1998

Kommentar: Exakt här försvann analyser till 14 st låtar. Hyfsat tröttsamt. Fråga mig inte hur det gick till...


26. Låt: Trial of Tears - I. It's Raining / II. Deep in Heaven / III. The Wasteland

Skiva: Falling into Infinity

Årtal: 1997

Kommentar: Underbar avslutning på denna bortglömda pärla till platta.


27. Låt: The Spirit Carries On

Skiva: Live Scenes from New York

Årtal: 2001

Kommentar: 


28. Låt: Misunderstood

Skiva: Six Degrees of Inner Turbulence

Årtal: 2002

Kommentar: En av Dream Theaters många , långa, balladliknande rockepos. Det är svårt att välja låtar på den här skivan, men "Misunderstood" är rätt så given ändå.


29. Låt: Under a Glass Moon

Skiva: Score

Årtal: 2006

30. Låt: Surrounded

Skiva: Live at the Marquee

Årtal: 1993

Kommentar: Ofattbart vacker ballad.


31. Låt: Innocense Faded

Skiva: Score 

Årtal: 2006

32. Låt: Home

Skiva: Metropolis, Pt. 2: Scenes from a memory

Årtal: 1999

Kommentar: Att välja tre låtar från detta mästerverk är i princip omöjligt. Magkänslan säger dock att "Home" ska vara med. Resten får blir dagsform.


33. Låt: Octavarium

Skiva: Octavarium

Årtal: 2005

Kommentar: Den här skivan startar starkt med "The Root of All Evil" och avslutas starkt med "Octavarium". Emellan dessa två låtar är det mer tveksamt med några direkt dåliga låtar. These Walls och Sacrificed Sons är dock två bra låtar också. Octavarium är dock ett mindre mästerverk och framförallt keyboardisten Jordan Rudess öppningsparti är episkt.


Bonuslåtar:

Låt: These Walls

Skiva: Octavarium 

Årtal: 2005


Låt: Lost Not Forgotten

Skiva: A Dramatic Turn of Events

Årtal: 2011

Kommentar: En skiva jag lyssnat otroligt lite på, märkligt nog. Trummisen Mike Portnoy hade lämnat skeppet och Mike Mangini hade tagit över taktpinnen. Mangini är en maskin (på gott och ont). Portnoy är mer lekfull, men också rätt så svängig(på gott och ont) Titeln på skivan ska inte ha något med trum-skiftandet att göra. Skivan börjar med två bra låtar, men inget exceptionellt och således inget som ska in på en Best of. "Lost Not Forgotten" börjar med Rudess symfoniska klaviaturspel och övergår sedan i ett väldigt (för Dream Theater) hårt riff som i sin tur ballar ur fullständigt i ett parti som många skulle kalla för onödigt/musikonani/förskräckligt. Det är nästan mycket för att vara Dream Theater till och med. Särskilt intressant blir det när versen är ganska rak och icke DT. Refrängen är klassisk DT dock. och SOLOT?! Gitarrsolot?!? Skämtar du med mig?


Låt: A New Beginning

Skiva: The Astonishing

Årtal: 2016

Kommentar: För att inte ha lyssnat in mig på skivan så kommer jag ihåg förvånansvärt mycket när jag lyssnar igenom den. Några av låtarna trodde jag till och med var på andra skivor. Det här är den av de längre låtarna på skivan och det innebär ju automatiskt att låten är bra. Goa solon me!


Låt: Pale Blue Dot

Skiva: Distance Over Time

Årtal: 2019

Kommentar: Mycket bra avslutning på DT:s senaste platta. Nästa platta hoppas vi blir lite mer av de gamla va?


Låt: Outcry

Skiva: A Dramatic Turn of Events

Årtal: 2011

Kommentar:
Låt: Illumination TheorySkiva: Breaking the Fourth WallÅrtal: 2014Kommentar: Inte deras hetaste epos, men förtjänar väl en liten plats långt här nere på bonuslistan?


Låt: A Tempting Offer

Skiva: The Astonishing

Årtal: 2016

Kommentar:
Låt: In the Presence of Enemies-Live

Skiva: Chaos in Motion

Årtal: 2008